Over Nunë en Davit

Situatie Nunë en Davit

10 jaar geleden zijn de ouders van Nunë en Davit gevlucht vanuit Armenië. Het was daar voor hen niet veilig meer. In 2011 is Nunë hier in Nederland geboren, Davit in 2014. Davit spreek je formeel uit als Dáviet. Maar Davit wil dat je hem aanspreekt als David, op zijn Nederlands. Ze wonen hun hele leven al in Nederland en bijna hun hele leven in Groningen.

Beide kinderen gaan hier naar school, naar de kerk, hebben hier hun sport en niet te vergeten hun vriendjes, vriendinnetjes en hun Nederlandse familie. Ze hebben een Nederlandse opa en oma, waar ze al sinds hun geboorte wekelijks over de vloer komen. Nunë en Davit zijn nog nooit in Armenië geweest, spreken de taal niet en dreigen daar nu heen uitgezet te worden.

Na jarenlange procedures om hier te mogen blijven hebben ze in 2019 een beroep gedaan op de verruimde kinderpardon regeling. Deze regeling is in 2019 verruimd om de 'laatste' kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland woonden en aan bepaalde voorwaarden voldeden de mogelijkheid te bieden om in Nederland te mogen blijven, dit ter afsluiting van het kinderpardon. Het ging in februari 2020, volgens Defence for Children, nog om ongeveer 40 kinderen die een beroep gedaan hebben op deze regeling.

Na maanden in spanning te hebben gezeten kregen Nunë en Davit enkele dagen voor kerst 2020, van de Immigratie- en Naturalisatiedienst te horen dat ze Nederland uit moeten. Het IND geeft als voornaamste reden van afwijzing aan dat de ouders niet altijd in beeld zijn geweest bij het IND. Het gezin woont echter sinds juli 2012 al in Groningen, op hetzelfde adres. De advocaat is hun vertegenwoordiger en ze zijn te allen tijde bereikbaar geweest. Om deze reden dreigen Nunë en Davit nu hun geboorteland te moeten verlaten.

Het gaat nog maar om een beperkt aantal gezinnen in een vergelijkbare situatie. Is er dan echt geen plek meer in Nederland voor nog geen eens 40 kinderen? Is Nederland dan echt vol? Zelfs voor kinderen die hier geboren zijn en net als de meeste Nederlandse kinderen in de ochtend een broodje pindakaas eten en 's avonds het Jeugdjournaal kijken?

Heb je een idee om Nunë en Davit te helpen? Neem contact op.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form